Lawenda od wielu wieków stanowi jedno z najbardziej popularnych ziół leczniczych. Ze względu na swoje właściwości doceniana jest zarówno przez farmaceutów, jak i kosmetyczki oraz Panie Domu.

Przepis na pyszny makaron że szpinakiem

Słodki lecz jednocześnie intensywny i lekko drażniący zapach lawendy powoduje, że nie da się jej pomylić z żadnym innym ziołem.

Zastosowanie lawendy

Napar z kwiatów lawendy z powodzeniem można stosować doustnie w łagodnych dolegliwościach trawiennych. Pomaga zwłaszcza w zmniejszeniu apetytu, a także złym przyswajaniu pokarmów i nadmiernej fermentacji. Ponadto stosowany jest również jako łagodny środek rozkurczowy w dokuczających bólach brzucha, wzdęciach i kolce jelitowej.

Popularne wiadomości teraz

Nieszczęśliwy wypadek ... Matka najechała autem na swoją 15 miesięczną córeczkę

Wyszła prawda na temat programu „Nasz nowy dom”. Widzowie nie byli tego świadomi

Krzysztof Jackowski przewiduje wyniki drugiej tury wyborów. Wielu może się zdziwić

Nie wyłączono mikrofonu Agacie Dudzie po ogłoszeniu wyników. Wszyscy usłyszeli jej słowa

Olejek lawendowy stosowany jest także, jako składnik balsamów oraz maści do smarowania ropiejących i trudno gojących się ran. Z powodzeniem wykorzystuje się go również w niektórych preparatów do nacierań przeciwreumatycznych

Lawendowy olejek eteryczny często używany jest zewnętrznie jako dodatek do płukania jamy ustnej oraz gardła w stanach zapalnych. Przez wielu polecany, jako składnik płynów do inhalacji w nieżytach oskrzeli oraz przewlekłych stanach infekcyjnych.

Więcej ciekawych artykułów na kolezanka.com